Např. Máme otevřeno denně od 8:00 do 16:00

Zdravější vánoce? Jde-to!

01.12.2021

Vánoční čas je obdobím, na které se snad každý těší. Neodmyslitelnou součástí je i spousta chutných pokrmů a pamlsků. Mnoho z nás ale kouká, jak bychom přečkali tyto svátky, bez dopadu na naši váhu a tím i zdraví. Je to opravdu tak složité? Stojí za to upravovat receptury, aby bylo jídlo zdravější?

Podívejme se na tři vánoční jídla a na nástrahy, které nás při změně ingrediencí mohou potkat.

  • Vánočka - jedná se o kynutou klasiku, která je podstatnou součástí vánočních svátků. Z nutričního hlediska lze recepturu upravit změnou mouky, kdy poměrnou část zaměníme za celozrnnou mouku, tím zvedneme množství vlákniny a samozřejmě tím pokrm obohatíme i o vitamíny a minerální látky. Místo klasického cukru využijeme čekankový sirup, díky kterému můžeme ubrat na množství tuku použitého do těsta. Chuť a konzistence těsta se po upečení bude měnit zvoleným poměrem = čím více bude mouky celozrnné, tím celkově bude vánočka hutnější a těžší.
  • Bramborový salát - co rodina, to jiná receptura a používané ingredience. Základní změnou, kterou dosáhneme snížení celkové energie a množství obsaženého tuku, je nahrazení majonézy například jogurtem nebo zakysanou smetanou, můžeme zvolit i zakysanou light 8%. Nemusíme zcela, ale opět v určitém poměru. Použít lze také kvalitní šunku namísto salámu.
  • Cukroví - neodmyslitelné vanilkové rohlíčky a linecké jsou na talíři doplněny nespočtem dalších druhů. Stejně jako u vánočky i zde má úprava smysl. Místo klasické mouky můžeme využít celozrnnou nebo pohankovou, místo tuku použít řepkový olej a cukr nahradit čekankovým sirupem.

Ale má to vůbec smysl?

Uvedené drobné změny zlepší nutriční hodnotu daného pokrmu, ale určitě ho neudělají dietním - to znamená, že ačkoliv upravíme suroviny, není to důvod či dovolení sníst daného jídla více. A to vnímám jako největší problém. Mnoho úvah jde právě tímto směrem, ale bohužel vyšší konzumace nám bortí naši prvotní myšlenku, zvládnout vánoce zdravěji.

Jak to vidím já?

Dovolte si krásné vánoce ať s klasickým cukrovím, které vás naladí právě tou chutí, kterou znáte od dětství nebo lehce upravenými recepturami. Změnit recepturu, pro lepší výživové hodnoty je dobrá volba, musíte však počítat s tím, že se změní nejen konzistence, ale i chuť daného pokrmu. Představa že budete moci hodovat celé dny bez projevu na vašem zdraví je mylná. Není špatné prožít vánoce s klasickými jídly, pakliže nezapomeneme na střídmost a pravidelnost v konzumaci mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. Víc si hlídejte množství, které zkonzumujete a určitě nezapomínejte na pravidelnost stravování během dne včetně pitného režimu. Odpolední procházka nebo jiná aktivita je dobrou volbou, jak zařadit do vánočního lenošení i trochu toho pohybu.

Možná jste se nedozvěděli nic nového, ale nelze donekonečna vymýšlet nová a nová řešení, která by pasovala paušálně na každého. Individuální konzultace a úprava vánočního jídelníčku není nic složitého.

Jde-to! Stačí zavolat!